top of page

Το σώμα μου – ο ανώνυμος ποιητής και αφανής ήρωας της εμπειρίας μου


Έχεις ένα σώμα. Δικό σου μόνο. Που είναι διαρκώς σε αλληλεπίδραση με το μέσα σου και με το έξω σου. Πάντα μέρος της διεργασία σου και της ολότητάς σου. Που καταγράφει και κινηματογραφεί την προσωπική σου ιστορία. Που σου μιλάει μέσα από μεταφορές και εικόνες , ως ένας ανώνυμος «ποιητής» που «ποιεί» συνεχώς καθώς κατασκευάζει, εκτελεί, δημιουργεί για σένα και μέσα από εσένα.

Πάρε μια στιγμή και αφουγκράσου πόσο συνδεδεμένος είσαι με το περιβάλλον σου από εκεί που είσαι, πως είναι το φως γύρω σου, ποιοι είναι οι ήχοι, ποια λεπτομέρεια έξω από το παράθυρο συγκρατεί για λίγο το βλέμμα σου. Και έλα τώρα να νιώσεις πόσο συνδεδεμένος είσαι με το σώμα σου, με την ίδια σου την αναπνοή. Συμμετέχει ο θώρακάς σου στην αναπνοή σου? Συμμετέχει η κοιλιά σου στην αναπνοή σου? Η συνειδητοποιημένη επαφή με το σώμα σου μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας επαφής με τον εαυτό σου.

Ανεξάρτητα από το πως είσαι εξωτερικά, αν το σώμα σου μοιάζει με κάποιο άλλο σώμα, αν προσπαθείς να ταιριάξεις στα ευμετάβλητα και καταπιεστικά κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς ή και υγείας, εσωτερικά το σώμα σου είναι ένα ολόκληρο σύμπαν και το καλό νέο είναι ότι σε αυτό το μικρό σύμπαν γεμάτο δίκτυα όλα λειτουργούν σε συνέργεια μόνο για σένα.

Ακόμα και αν δεν αγαπάς το σώμα σου ακόμα, μπορείς σίγουρα να το σεβαστείς περισσότερο αν το αποφασίσεις.

Ευχαρίστησέ το για όλα τα μέρη στα οποία σε έχει πάει. Ακόμα και σ΄ αυτά που δεν χρειάστηκε να κάνεις βήμα γιατί η ικανότητά μας να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να οραματιστούμε οφείλεται στο ότι έχουμε βιωμένες εμπειρίες μέσα από τις αισθήσεις μας δηλαδή μέσα από το σώμα μας, την όραση, την όσφρηση, την ακοή, την αφή, την γεύση.

Ευχαρίστησε το για τα μηνύματα που σου στέλνει.Το ότι δεν έχεις μάθει να δίνεις σημασία και να τα ακούς, δεν σημαίνει ότι το σώμα σου παύει να συνομιλεί μαζί σου, σημαίνει ότι θα αυξήσει την ένταση των μηνυμάτων μέσα από ενοχλήσεις ή και σοβαρότερα συμπτώματα.

Όπως και να έχει είναι ο πιο αφοσιωμένος στην επικοινωνία μαζί σου συνομιλητής που θα μπορούσες να έχεις ποτέ.

Ευχαρίστησε το για το βάρος που πιθανών να έχει αναλάβει, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά σε κιλά, προκειμένου να αντέξει τα ψυχικά σου φορτία και τα συναισθήματα που ίσως έμαθες να αποθηκεύεις μέσα σου για να παραμείνεις αρκετά λειτουργικός.

Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτά σήμερα, τώρα, ξεκινώντας με ένα μικρό βήμα. Καμιά φορά, μια μικρή αλλαγή στην συμπεριφορά, ένα όχι σε κάτι, ένα όριο σε μια σχέση ή σε έναν άνθρωπο, μια μικρή στιγμή αυτοφροντίδας, μια συνειδητή παύση από τις υποχρεώσεις και τους ρόλους, φέρνει τεράστια αλλαγή στο συναίσθημα, μειώνει την εσωτερική διαμάχη και θυμίζει κάτι από το πως θέλω να νιώθω. Φροντίζοντας τα ψυχικά φορτία φροντίζεις και σέβεσαι και το σώμα σου, και όσο σέβεσαι το σώμα σου φροντίζεις και την ψυχή σου, και όσο φροντίζεις την ψυχή σου η ύπαρξή σου δρα ευεργετικά στις σχέσεις και στα ανθρώπινα δίκτυά σου. Ωραία ζωντανή αλυσίδα δεν νομίζεις?

Μίλα στο σώμα σου όπως μιλάς σε έναν καλό σου φίλο. Αν κάποιος σου έλεγε να περιγράψεις τον καλύτερό σου φίλο αυτά που θα έλεγες δεν θα είχαν να κάνουν με την εξωτερική του εμφάνιση σωστά? Μάλλον θα μιλούσες για όσα εκτιμάς και σέβεσαι σ’ εκείνον. Δοκίμασε να αναγνωρίσεις στο σώμα σου τις ποιότητες του σε αυτή την κατεύθυνση: είσαι ανθεκτικό, είσαι δυνατό, είσαι γρήγορο, έχεις ισορροπία, ρυθμό, είσαι αγωνιστής, έχεις ενέργεια, είσαι αισθαντικό, είσαι ευχαριστισιακό, έχεις φοβερές δυνάμεις αυτοϊασης .

Ευχαρίστησε τα μάτια σου, τον «καθρέφτη της ψυχής σου» λένε, που επικοινωνεί στους άλλους τα συναισθήματα σου και δημιουργεί σύνδεση και κοντινότητα, το στόμα σου που μοιράζει χαμόγελα, ευχαρίστησε τα χέρια σου που γεννούν χάδια και αγκαλιές.

Ευχαρίστησε ολόκληρο το σώμα σου για την τεράστια απόδειξη ότι ο άνθρωπος έχει εντός του και στους κώδικες της ύπαρξης του φυσική και δεδομένη την ικανότητα αλλαγής: έχεις νέο αίμα κάθε 120 μέρες, νέο στομάχι κάθε 2 εβδομάδες, νέο συκώτι κάθε 5 μήνες, νέα κύτταρα στο έντερο σου κάθε λίγες μέρες, ακόμα και για τον εγκέφαλο αναιρείται η παλιά πεποίθηση και οι επιστήμονες μιλάνε για την πλαστικότητα του και την ικανότητα να γεννάει νέα δίκτυα-συνδέσεις ανάλογα με το τι βιώνουμε.

Οι κβαντικοί φυσικοί αναγνωρίζουν πια πως το κάθε κύτταρο είναι μια αυτόνομη γνωστική μονάδα( cognitive unit), έχει δηλαδή γνώση, έχει την δική του σοφία, την δική του θέση στο Όλον, την δική του αίσθηση προορισμού.

Μια νέα σχέση με το σώμα μπορεί να ανοίξει το μονοπάτι που θα σε πάει σε πιο συνειδητοποιημένες ανάγκες, και καθώς θα θέσεις ερωτήματα γύρω από το σώμα σου, αν είσαι ανοιχτός, μπορεί να αρχίσουν να αναδύονται ερωτήματα βαθύτερα γύρω από το ποιος είσαι, ποια η δική σου θέση στο Όλον, ποια η δική σου αίσθηση προορισμού, και «ποιο το προσωπικό νόημα που δίνεις στην ζωή σου, και που τα τιμονεύει όλα αυτά» όπως έλεγε και ένας υπέροχος Ανθρωποδάσκαλος μου.


bottom of page